Stiri

Opis
Ordin prohibitie 2017
Unde mai ai voie sa mergi cu cortul in Delta
Delta Dunarii turismul si amenzile


 

 • Ordinul comun al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministrului Mediului, cu nr. 12/144 februarie 2017 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017.
  Etras.

  Ordinul privind prohibitia pescuitului instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 1 aprilie – 30 mai inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 1 aprilie – 15 mai inclusiv, cu exceptiile prevazute in ordin.

  O exceptie de la perioadele mentionate anterior o constituie pescuitul in scop comercial, recreativ si familial la stiuca, perioada de prohibitie pentru aceasta specie de pesti incepe la data intrarii in vigoare a prezentului Ordin (23 februarie) pana la data de 15 martie inclusiv, dar si cu respectarea prevederilor art. (1), a respectivelor perioade de prohibitie.


 • Instalarea corturilor, cu exceptia locurilor de campare autorizate, este interzisa in Delta Dunarii, de mai bine de o luna, atentioneaza Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
  Ca urmare a conditiilor hidrometeorologice nefavorabile din iulie si avand in vedere prognoza pentru perioada imediat urmatoare, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a anuntat ca in perimetrul rezervatiei este interzisa instalarea corturilor in afara locurilor de campare autorizate, amenajate si dotate corespunzator cerintelor igienico-sanitare, masura urmand sa se mentina pe o perioada nedeterminata, scrie Romania Libera.
  Spatiile de campare autorizate in Delta Dunarii sunt campingul “Delfinul”, din Sfantu Gheorghe, campingul “Campoeuroclub Partizani”, din comuna Partizani, si tabara pentru tineret din Sulina.
  De asemenea, locatiile autorizate care ofera cazare doar la vile, casute si cabane sunt satul de vacanta “La Eden”, Gura Portitei, complexul turistic Tatanir, din comuna Chilia Veche. In total, pe teritoriul rezervatiei exista 28 de locuri unde s-ar putea organiza locuri de campare.
  Costul pentru amplasarea timp de o zi a cortului este de circa 20 de lei, in conditiile in care cazarea intr-o pensiune din zona este de 50 de lei.
  Camparea in zone neautorizate sau in altfel de conditii decat cele autorizate de ARBDD se sanctioneaza cu amenda de la 130 lei la 400 lei pentru persoanele fizice si de la 170 lei la 500 lei pentru persoanele juridice.


 • Aproape 25.000 de pescari vizitează anual Delta Dunării. Mai mult de jumătate dintre aceștia revin în deltă de cel puțin două ori. Dacă am aloca cel puțin trei zile de pescar, considerându-le și pe acelea dublate sau triplate, într-un singur an, s-ar aduna 150.000 de zile de pescuit recreativ, respectiv 411 ani. Dacă fiecare pescar ar captura, în medie, 1 kg de pește pe zi cantitatea de pește rezultată s-ar situa în jurul cifrei de 150 tone anual, ceea ce reprezintă cam 3% din cantitatea de pește alocată anul acesta pescuitului comercial. Cu ceva ani în urmă se aloca pescuitului, atunci  sportiv- pentru că din 2016 sintagma s-a transformat în ”pescuit recreativ”; o cotă de 500 de tone care se situa între 5 și 8 % din întreg efortul de pescuit, ceea ce, până la urmă, este absolut rezonabil.Nici un an nu seamănă cu altul dar peștele se prinde tot mai greu. Unii dau vina pe climă, alții pe colmatări și management prost, dar cei mai mulți acuză braconajul electric și piața neagră. Păi, cum este posibil ca unii pescari comerciali să prindă cu 30 de tone mai mult față de cota medie alocată de 2 tone iar alții nici măcar să nu-și îndeplinească această cotă minimală? Un posibil răspuns este că aceia au muncit mai mult!?În fine, pe întreg teritoriul național, cu excepția apelor de munte, pescuitul recreativ se practică cu maximum 4 undiţe sau 4 lansete cu câte două cârlige fiecare. Încălcarea acestor limite conduce la sancțiuni. De asemenea, începând de anul acesta, a fost interzis și pescuitul pe timp de noapte, între orele 22 și 6 dimineața.

  Dar, iată care sunt principalele sancțiuni în ceea ce privește pescuitul recreativ:

  300-600 lei

  –neprezentarea permisului sau lipsa acestuia;

  Chiar dacă este gratuit permisul trebuie obținut de la sediul din Tulcea al ARBDD sau on-line, pe site-ul acesteia.

  –pescuitul pe timp de noapte;

  –nerespectarea locurilor pentru pescuit;

  –nerespectarea numărului de undițe/lansete și a celui de cârlige;

  Altfel spus, o ”bombă” cu 3 cârlige te poate păgubi de 600 lei.

  –nerespectarea dimensiunilor minime în centimetri, ale exemplarelor de pești;

  Lungimea peştelui stabilită pentru pescuit este determinată prin măsurarea distanţei de la vârful botului până la baza înotătoarei caudale.

  –exemplarele strict protejate;

  Pentru ultimele două puncte, amenda se aplică pentru fiecare exemplar deținut. În condițiile capturării, se vor deversa în stare vie.

  600-1.000 lei

  –pescuitul în prohibiție;

  –reținerea a mai mult de 5 kg de pește/zi/pescar.

  În acest ultim caz se poate aplica și o sancțiune complementară prin care permisul de pescuit se suspendă pentru o perioadă de 9 luni.

  Deoarece am promis unele precizări cu privire la contravențiile privind regimul navigației, atât în Delta Dunării unde competența controlului se află în sarcina inspectorilor ARBDD cât și pe canalele navigabile, așa cum au fost arătate în partea a doua acestui material, pentru care ANR îndeplinește funcțiile de îndrumare, monitorizare și control.

  În principiu, pe zona de competență ARBDD, contravențiile privesc nerespectarea restricțiilor de viteză ceea ce se sancționează cu amendă cuprinsă între 250 și 700 lei pentru persoanele fizice și 320-1.000 lei pentru persoane juridice. Între aceste plafoane mai intră și lipsa sistemului de monitorizare GPS pentru ambarcațiunile propulsate cu mai mult de 25 cai putere dar încă nu se aplică deoarece nu a fost stabilit sistemul de monitorizare și raportare. Celelalte două categorii, respectiv debarcarea la mal natural și practicarea sporturilor nautice se încadrează între 70 și 200 lei pentru persoanele fizice și 100-250 lei pentru cele juridice.

  Altfel stau lucrurile când vorbim de canalele navigabile. Aici este altă mâncare de pește. Regimul devine mai strict, cu amenzi mai mari la care se adaugă și câteva infracțiuni. Iată, mai jos, o parte dintre ele:

  100-1.000 lei—lipsa vestelor de salvare;

  500-1.000 lei—lipsa sau vizibilitatea numelui ambarcațiunii, a numărului de identificare sau a portului de înmatriculare;

  1.000-5.000 lei—conducerea fără certificat de conducător ambarcațiune dacă nu constituie infracțiune;

  Nu se aplică pentru ambarcațiunile motorizate cu maxim 5 cai putere.

  — conducerea sub influența băutorilor alcoolice dacă acesta nu constituie infracțiune;

  În acest caz se aplică o sancțiune complementară care vizează suspendarea certificatului între o lună și 12 luni.

  5.000-10.000 lei

  — neînmatricularea navei sau neînscrierea în termen de 15 zile a modificărilor cu privire la situația juridică a navei ce schimbă datele inițiale de înmatriculare;

  — exploatarea în scopuri comerciale a ambarcațiunilor de agrement;

  — îmbarcarea-debarcarea din alte locuri decât cele special amenajate;

  — depășirea numărului maxim de persoane admis.

  6 luni-3 ani sau amendă—conducerea unei nave de către o persoană care are în sânge o îmbibație alcoolică mai mare de 0,8g/l alcool pur în sânge sau care se află sub influența unor substanțe psihoactive;

  1 an- 5 ani—refuzul sau sustragerea de la prelevarea de sânge;

  2 ani-7 ani—distrugerea semnalelor de navigație.

  Amatorii de statistici se pot delecta cu câteva referințe furnizate de administrația Rezervației Biosferei ”DeltaDunării” ce privesc încasările instituției, pe câteva categorii, pentru anul 2016:

  -permis acces auto: 262.000 lei;

  -permis acces ambarcațiuni: 212.000 lei;

  -permise acces turiști: 787.000 lei;

  -permis de pescuit: 856.000 lei.

  Bine sau rău, plata celui din urmă a fost anulată la nivel național ceea ce păgubește ARBDD cu aproape 200.000 de euro în fiecare an, bani care puteau fi folosiți ba la repopularea anuală cu șalău în lacul Razelm, ba pentru mici intervenții la decolmatări sau pentru cofinanțarea unor proiecte europene.

  Un articol de “Peștele pârlit”