O altă viețuitoare care își reîncepe activitatea este scrumbia. Acest pește începe să migreze din Marea Neagra spre Dunăre pentru a depune icre. Și, unde altundeva să se poată bucura de acest curs al naturii, daca nu la confluența dintre cele două? În locul în care Dunărea și Marea Neagra sunt despărțite de o linie subțire, dar care le unește într-o îmbrățișare?
Pentru că cele două evenimente coincid, venirea primăverii și migrația scrumbiei, tradiția a făcut ca oamenii să marcheze această bucurie printr-un mini festival. Scrumbia este vedeta, iar gastronomia locală urmează cu sfințenie rețetele vechi, adunate din străbuni, pentru a le oferi și turiștilor o bucată din lumea lor. Scrumbia este un pește gras, dar diversitatea cu care poate fi mânuit acest pește în diferite combinații și preparate, depășește orice carte de bucate.
Bineînțeles, Sărbătoarea Scrumbiei nu este doar despre mâncare, ci și despre întreg ecosistemul care adăpostește acest fenomen. Dacă vei alege un sejur în Delta Dunării de Sărbătoarea Scrumbiei, te vei alege cu niște aventuri nu mai bune de povestit nepoților. De la pescuit pe canale, excursii în locurile cu adevărat impresionante din Delta Dunării, vei avea șansa să vezi pădurea Letea și caii sălbatici. Sigur ai mai auzit povesti despre ultimii cai sălbatici liberi ai Europei, dar vei avea ocazia să faci parte din locul care îi adăpostește – pădurea.
Nu doar că aceste excursii iți vor arăta părți necunoscute ale acestei țări, dar tururile noastre ghidate sunt adevărate lecții de istorie. Nu te vom lăsa să pleci fără a învăța ceva nou care să te facă să vezi lumea aceasta din altă perspectivă. În fond, vacanțele sunt pentru relaxare și descoperire, iar astea pot prinde nenumărate forme.
Revenind la scrumbia noastră cea de toate zilele pe care localnicii o pun la uscat pe sârme, o fac pe grătar, la jar, afumată, o marinează în arome locale, coaptă, răscoaptă, malasolca, o bagă în piftele și scot o salată de icre de îți unge sufletul. Toate acestea sunt lucruri normale pentru ei trăind în Deltă, dar pentru noi sunt experiențe de care putem să ne bucurăm cu ocazia acestei sărbători.
***
Sfântul Gheorghe e un loc cu resurse nebănuite și povești care mai de care ce abia așteaptă să fie descoperite – de la geneza până la momentul actual.
Un loc rupt de cotidianul de care nu suntem străini și care adăpostește sute de specii de pasări și plante care fac din acest loc un terminus paradis.